Z tego popularnego dodatku do kawy lepiej zrezygnuj. Dietetyk: połowa to czysty cukier
Do kawy można dodawać wiele różnych dodatków, które wpływają na jej smak i aromat. Popularne są mleko, śmietanka, syropy smakowe (na przykład waniliowy czy karmelowy), cukier, cynamon czy bita śmietana. Choć takie dodatki mogą uprzyjemnić picie kawy, niektóre z nich – zwłaszcza te słodkie i tłuste – znacznie zwiększają jej kaloryczność i mogą być niezdrowe w nadmiarze. Istnieją jeszcze dwa popularne dodatki, którymi też umilamy sobie picie tego napoju, a które są zdecydowanie odradzane przez dietetyka.
To niezdrowy dodatek do kawy
Jednym z produktów, które odradza dietetyk Bartosz Kulczyński, jest mleko zagęszczone słodzone, które jest wykorzystywane na przykład jako dodatek do kawy, ale też tortów, ciast czy kremów. Jak zauważył specjalista, słowo „słodzone” nie jest tutaj przypadkowe.
Proszę wiedzieć, że połowa wagi takiego produktu, to czysty cukier, a więc korzystanie z niego nie jest najlepszym pomysłem. Jeśli zaś już chcemy z jakiegoś powodu sięgnąć po mleko skondensowane, czyli zagęszczone, to o wiele lepiej wybrać mleko niedosładzane – wyjaśnił ekspert.
Specjalista dodał także, że już samo to, iż mleko zostało zagęszczone, sprawia, że w swojej objętości zawiera trochę naturalnego cukru, który nadaje mu słodki smak.
Jakich jeszcze dodatków do kawy unikać?
Dietetyk zauważył, że poza dosładzanym mlekiem skondensowanym warto unikać także jeszcze jednego popularnego dodatku do kawy. Chodzi o sztuczne zabielacze w proszku.
Wiem, że niestety wielu osobom produkt ten kojarzy się z czymś na wzór naturalnej śmietanki, ale trzeba wiedzieć, że w rzeczywistości nie ma z nią nic wspólnego – powiedział.
Dietetyk dodał, że z pokrewnych składników zawiera on jedynie białka mleka, a tak w składzie przeważają na przykład:
- syrop glukozowy,
- utwardzone tłuszcze roślinne,
- fosforany,
- emulgatory,
- substancje przeciwzbrylające
Ekspert podsumował, że jest to produkt bardzo niskiej jakości, a właściwie bardziej „mieszanka dodatków do żywności niż prawdziwy produkt”.
Moim zdaniem o wiele lepiej jest dodać do kawy śmietankę, aniżeli taki sztuczny zabielacz – wyjaśnił ekspert.